Розмір риби поступово зменшується

Учені б'ють тривогу: максимальний розмір багатьох видів риб поступово зменшується.

Наука доводить: з плином часу розвитку людського суспільства ймовірність зловити рекордно велику рибу кожного промислового виду поступово зменшується. Подальше збільшення карликовості риб має кілька причин.
Основна з них, на думку вчених - вибірковість вилову, спрямована, перш за все, на вилучення з стада самих великих особин. У зв'язку з цим вони закликають рибалок всіх напрямків, промисловиків і любителів диверсифікувати свої улови, тобто ловити рибу всіх розмірів, відповідно до їх наявності у складі популяції, оскільки знищення маточного поголів'я рибного стада є для рибальства одним з основних злочинів.

Один з подібних висновків представлено співробітниками Центру морських наук, Університет штату Нью-Йорк (США). Однією з рекомендацій, запропонованих вченими, є встановлення обмежень не на мінімальні, а на максимальні розміри виловлюємих видів риб.

Після вивчення багатьох зразків з числа промислових видів, дослідники прийшли до висновку, що забій найбільш великих екземплярів призводить до того, що з часом в уловах відбувається збільшення кількості малорозмірних особин цих самих видів. Постійний вилов великої риби - це штучний відбір, вироблений людиною, в результаті чого зростає кількість примірників, що несуть у своїх генах відставання в рості, яке передається майбутнім поколінням.

Якщо ж відбувається цілеспрямований вилов дрібних особин, але в кількості, безпечному для збереження та відтворення популяції, то спостерігається зворотний ефект. Великорозмірні особини, які є об'єктами промислового та любительського рибальства, повинні перебувати під охороною, подібно породистим заводчикам, щоб передати свої гени майбутнім поколінням, як своєрідні чемпіони риб'ячого царства.

Розмір риби поступово зменшується

У цьому відношенні любительське рибальство може стати тим інструментом, який, завдяки своїй вибірковості і широкій доступності, зможе існувати у згоді з природою і регулювати вилов, виходячи з розміру видобутку.

Для рибалок-любителів основною причиною скорочення рибних запасів є професійне рибальство, в той час як самих любителів часто, на думку промисловиків, виставляють козлами відпущення при скороченні рибних запасів.

У районах, багатих на рибу, улов траулера вбиває риби більше, ніж усі аматорські або спортивні конкурси. Щорічні комерційні пропозиції по збуту риби з'являються щодня тисячами. Різноманітність і конструкція промислових снастей постійно вдосконалюється - і все це в прагненні прибутку.

У той же час, аматорське рибальство в поєднанні з риболовним туризмом може принести в економіку країн, що розвиваються, валюти більше, ніж надходить від промислового лову.

У зв'язку з цим шкода екосистемі наноситься і тими людьми, які через "дружній" медіа-простір неправильно інтерпретують причини зменшення рибних запасів на догоду комерційним інтересам. У той же час голос істинних захисників навколишнього середовища - рибалок-любителів, залишається непочутим.

У піраміді еволюції любительське рибальство може стати тим обмежувальним чинником, який контролює всі вікові і розмірні групи риб і вилучає їх пропорційно до їх кількості в екосистемі, забезпечуючи її нескінченно довге існування.

На жаль, державні органи багатьох країн в галузі рибальства слухають доводи промисловиків, замість того щоб працювати в режимі реального партнерства з тими, хто насправді працює на користь природного біологічного різноманіття рибних ресурсів.

По матеріалам - rspin.com

2017-06-01 Про риби 0 492

Подібні публікації


0 коментарів

Unauthorized


Для того, щоб залишити коментар, увійдіть або зареєструйтесь.