Пічкур (Gobio gobio)

Пічкур (Gobio gobio)

Пічкур має витягнуте, веретеноподібне тіло, яке покрите відносно великою лускою. Рот нижній, в кутах його є по одному усику. Лоб широкий, очі поставлені високо. Спина зеленувато-бурого кольору, боки і черевце жовтувато-білі. Чорні плями розкидані по всьому тілу. З боків вони зливаються в смужку. Спинний і хвостовій плавники сірі з темними рисками і плямами, грудні і черевні - блідо-жовті.

Пічкурі живуть у великих і малих річках і навіть у проточних озерах. Місця їх проживання характеризується наявністю піщаних або піщано-галькових ґрунтів і чистої води, але дуже швидких річок і струмків з холодною водою пічкур уникає. В озерах риби дотримуються мілководдя, а також піщаних і кам'янистих берегів, які не надто густо заростають підводного рослинністю. В річках протягом весни і літа пескарі тримаються на перекатах. З настанням холодів вони переходять до більш глибокі місця з піщаним ґрунтом.

На нерест пічкурі з озер йдуть в річки. Ікру вони відкладають як на піщаних перекатах, так і на рослинність, а у водосховищах Криму навіть на каменях у гребель. У зв'язку з порционностью ікрометання терміни їх розмноження тривають близько двох місяців - з кінця квітня до червня. Ікра дрібна. У верхній течії Дністра плодючість пічкурів коливається в межах 1,1-5,4 тис. ікринок. Ростуть пічкурі повільно. Довжина тіла найбільш великого пічкура, як правило, не перевищує 14-15 см і дуже рідко можна знайти пічкура довжиною 20 см.

Харчуються пічкурі донними організмами. Наприклад, на середній течії Дніпра в їх їжі переважали личинки комах (комарів, поденщин). Вони можуть поїдати дрібних рачків, черв'яків, а також рослинність. Пічкурами харчуються багато хижі риби, у зв'язку з чим їх вживають для наживки при лові хижих риб.

Пічкурі поширені в прісних водах Європи і Азії. У СНД мешкають на всій території. На Україні зустрічаються в басейнах всіх річок, рідше - в гірських струмках з холодною водою і в сильно забруднених водоймах.

Пічкур (Gobio gobio) — вид риб роду Gobio, родини Cyprinidae.

2021-05-01 0 1673

0 коментарів

Unauthorized


Для того, щоб залишити коментар, увійдіть або зареєструйтесь.