Насадка з манки
Манку обожнюють такі риби як карась, плітка, лящ, короп, краснопірка і багато інших. Тому при поході на ловлю білої риби потрібно завжди брати з собою насадку приготовлену з манки.
Манна бовтанка
Для приготування цієї насадки нам знадобиться баночка, в якій ми безпосередньо будемо розводити "манну бовтанку", ложечка, манна крупа і вода з крана, а ще краще з водойми. Отже, насипаємо в баночку одну столову ложку манної крупи і заливаємо її водою до того рівня коли вода закриє на 3-4 міліметри манну крупу. Даємо відстоятися 30-50 хвилин, що б манка гарненько набрякла. Після чого починаємо перемішувати нашу консистенцію зворотною стороною чайної ложечки, довго і наполегливо, приблизно 15-20 хвилин, до такої міри поки не почнуть тягнутися пасма "бовтанки" довжиною приблизно у 5-6 сантиметрів і не розриватися. От і все "манна бовтанка" готова. Тепер нам знадобиться пластмасовий шприц 20 мл. Витягуємо поршень зі шприца і ложечкою заповнюємо шприц "манною бовтанкою". Вставляємо поршень у шприц і можна йти на рибалку. На риболовлі населяємо, а точніше накручуємо бовтанку на гачок, видавлюючи її зі шприца. Все вищеописане можна приготувати безпосередньо на водоймі, а при відсутності шприца накручувати "бовтанку" на гачок дерев'яною палочкою...
Нюанси у приготуванні "манної бовтанки". Головне потрібно розмішати "манну бовтанку" до правильної консистенції, щоб вона не була не дуже м'яка і не дуже жорстка. Це прийде до вас з досвідом після 4-5 рибалок на цю насадку. Взагалі мною відмічено, що більш м'яка бовтанка краще працює, ніж більш жорстка, але вона гірше тримається на гачку. При лові риби на річці м'якша бовтанка погано тримається на гачку через вплив на неї течії. Риба просто не встигне клюнути на насадку, тому при ловлі на річці потрібно замішувати більш круту насадку. При лові на озерах можна використовувати бовтанку м'якше, вона буде краще працювати і приваджувати рибу. До речі ще продаються спеціальні гачки з пружинкою на ців'ї спеціально приготовані для лову на "манну бовтанку". Також багато риболовів додають у бовтанку аромазатори під потрібну рибу. Я даний метод не практикую. На просту "манну бовтанку" теж добре клює.
Промите тісто
Якщо про "манну бовтанку" не чув тільки лінивий, то про "промите тісто" знає далеко не кожен. Отже готуємо промите тісто. Почнемо все по порядку. Засипаємо до половини манною крупою стакан і додаємо води так, щоб вона повністю просочила крупу. Це дуже важливо, тому що нам необхідно буде зліпити з просоченої маси кулю. І так, водою наша крупа просякла, починаємо її місити до консистенції м'якого пластиліну. Ця операція займе 3-5 хв. Отримаємо напівфабрикат, який і буде служити основою для нашого тіста.
Тепер приступаємо до другого етапу. Відкриваємо кран з холодною водою і регулюємо напір так, щоб текла дуже тонка цівка води. Беремо наш напівфабрикат і починаємо вимішувати його під цим струменем води, при цьому з тіста вимивається крохмаль, а клейковина залишається. Готове тісто має бути схоже на використану жувальну гумку. Хочу звернути увагу ще на один момент: вимиваючи крохмаль і одночасно роблячи заміс необхідно добитися того, щоб у тісті не залишалися грудочки й зернята крупи, оскільки це буде ускладнювати насаджування принади на гачок.
У готове тісто можна додати ароматизатори. Ароматизатори інколи покращують, іноді погіршують клювання. Щодо кольору, то пробував підфарбовувати червоним та жовтим харчовими барвниками. Колір тіста приємно радував око, але риба цього не оцінила. На жовте, або на червоне тісто риба ловилася гірше ніж на звичайне, хоча звичайно можливо так попав...
Добре насаджувати тісто наступним чином. Робиться кульку завбільшки з дві сірникові голівки, яку необхідно проколоти наскрізь гачком, і, відтягнувши один край кульки пальцями в тонку нитку, обмотуємо жало гачка. Ця операція займає лічені секунди.
Зберігати тісто необхідно в холодильнику, в герметичній тарі, трохи змастивши її водою. Перед вживанням розімніть тісто вологими руками. Ось ще одна порада: для того, щоб тісто було зручно поправляти і насаджувати на гачок, і щоб воно не липло до пальців, руки необхідно змочувати водою.
0 коментарів