Особливості нересту різних видів риб
Нерест є проявом класичного річного біоритму риб. У кожного виду риб він настає при певному наборі умов, хоча температурні режими для одного і того ж виду риб можуть розрізнятися залежно від місця розташування водойми.
Залежно від часу і місця ікрометання риби діляться на наступні групи:
- що метають ікру пізньої осені і зими: озерна форель, минь, струмковий голець;
- що метають ікру навесні: райдужна форель, харіус, лосось дунайський, щука, судак, жерех, підуст;
- що метають ікру влітку: сом, короп, лин, лящ, карась, плітка, червонопірка;
- що метають ікру на водні рослини: усі білі риби;
- що метають ікру на гравій: усі лососеві.
Починають нерест при температурі води:
- 1°С - минь;
- 2°С - харіус;
- 6°С - підуст;
- 7°С - окунь, щука;
- 8°С - в'юн, плітка, форель;
- 9°С - жерех;
- 10°С - йорж;
- 12°С - лящ, стерлядь, судак;
- 13°С - чехоня;
- 14°С - карась;
- 15°С - ротан;
- 16°С - червонопірка;
- 17°С - плоскирка;
- 18°С - короп, сазан;
- 19°С - лин;
- 20°С - сом, товстолобик.
Післянерестовий жор неважко розрахувати за фенологічними ознаками природи і за народними прикметами. Спостережливі рибалки не пропускають і переднерестовий короткостроковий жор риб.
Час нересту риб в різних місцевостях не співпадає.
Так, давно помічено, що в'язь починає нереститися, коли на березі набрякають бруньки, а закінчує під час цвітіння верби і вільхи. Одночасно завершується ікрометання у підуста і жереха. При розпусканні березових бруньок починає нереститися плітка. У сазана це відбувається, коли з'являються квітки іриса, у сома — при цвітінні шипшини. Після нерестовий жор судака настає, коли піднімається стіною кропива. Коропа і судака вивудити не вдасться, якщо колоситься і цвіте жито — у них в цей час ікрометання. Одночасно у ляща настає активне після нерестове клювання (спочатку нерестяться найбільші особини, потім — середні, а за ними — найменші). Раніше усіх, відразу після танення льоду, метає ікру щука — при температурі води 3-6°; окунь йде на нерест при 7-8°; сом - при 20-22°; минь — з середини січня до початку березня.
0 коментарів