Вчені пояснили, чому у риб не замерзає кров

Риби - істоти холоднокровні, тобто температура їх тіла дорівнює температурі навколишнього середовища. Тим часом в найближчій до Південного полюса частині Світового океану - протоці Макмердо - температура води опускається деколи нижче -2°С. При цьому полярні види риб не перетворювалися на шматок льоду: вони виробляють глікопротеїни - особливі білки, які були виявлені в крові риб в середині минулого століття.

Це дуже ефективні кріопротектори: вони гальмують процес замерзання рідини в 200-300 разів ефективніше, ніж, наприклад, звичайна сіль, яку кладуть у воду, щоб вона не замерзала.

До останнього часу вважалося, що глікопротеїни зв'язуються з однією з граней кристала льоду, яка народжується в клітці, і гальмує його ріст.

Проте недавні дослідження показали, що вони впливають на молекули води, так би мовити, на відстані. У присутності глікопротеїнів прямування молекул у водному розчині стає менш хаотичним і вони гірше зв'язуються один з одним в кристалічну решітку.

За ефективністю глікопротеїни перевершують антифризи. Ймовірно, цим і пояснюється, що суто біологічні дослідження фінансував концерн Volkswagen, зацікавлений в отриманні нових матеріалів для автомобільної промисловості.

Вчені пояснили, чому у риб не замерзає кров

Зберегти


Подібні публікації


0 коментарів


Для того, щоб залишити коментар, увійдіть або зареєструйтесь.