Вудіння на тісто
Риболовля з використанням як наживки тіста зумовив спосіб вудіння з миттєвим підсіканням. Цей ефективний спосіб поширився після тривалих пошуків у спортивному рибальстві, де метою змагань є не приємний і корисний відпочинок, а спортивний результат – якнайбільше впійманої риби та якомога більша її загальна маса, незалежно від умов лову. Тісто використовують насамперед для лову карася, верховодки, плітки; меншою мірою для інших видів риби.
Зазвичай вважають, що риба спочатку немов обнюхує наживку (про що свідчить делікатне підстрибування поплавця), відтак пробує її (поплавець частково занурюється) і, нарешті, ковтає шматочок та відпливає на глибину (цілковите занурення поплавця у воду). Можливо, саме так і є, якщо наживкою є червяк. Велику наживку майже кожна риба (за винятком сома та великого окуня) заковтує довго.У разі вудіння на тісто риба хапає відразу, і в цих випадках рибалка може покладатися лише на свою реакцію.
Лов на тісто потребує уважності, терплячості та швидкої реакції. Опанувати цю техніку найважче. Зате вона забезпечить успішну риболовлю на будь-яку іншу наживку і буде чудовим тренінгом перед змаганнями. Навчитися ловити на тісто означає виробити в собі рефлекс підсікання при кожному посмикуванні поплавця. Кожне запізніле підсікання є причиною втрати наживки, бо вона – якщо риба не зуміла зняти її з гачка – обов’язково злетить під час підсікання. Тісто має бути м’яким – що воно м’якше, то охочіше риба його поїдає. Нічого іншого не залишається, як наживляти нову порцію на гачок. Проте наживка, яка злетіла з гачка, не втрачена – вона виконує роль прикорму.
Тісто для карася, а також для всіх коропових, має бути м’якшим за м’якушку хліба і водночас не має спадати з гачка під час закидання та зіткнення з водою.
Вміння ловити на тісто – це не лише техніка миттєвого підсікання; важливе значення має застосування відповідної снасті. Вудилище для лову на тісто має бути найкращої якості , добре виважене, ідеально пряме і якомога легше. Найкращим буде вудилище довжиною 3,5-4,5 метра. Діаметр основної жилки – 02 мм для лову в місцях без зачепів і 0,15 мм – у зарослих місцях; повідок має бути відповідно тоншим. Така товщина жилки достатня для виважування карася, але про вихоплювання риби з води слід забути.
Поплавець повинен мати антенку і виважене невелике обтяження для надання йому високої чутливості.
Такою делікатною снастю не можна вудити за будь-якої погоди. Якщо сильний вітер здіймає хвилі, неможливо точно визначити момент покльовки і вчасно підсікти.Тому використовувати тісто в таких умовах недоцільно. Натомість дрібні хвильки на воді спричиняють слабке похитування наживки і спонукають рибу до клювання. Тісто як наживку можна використовуватиі для лову на течії в проводку. Але на сильній течії це неможливо – наживка може не встигнути дійти до дна.
Під час вудіння на тісто слід визначити час, який потрібен для того, щоб поплавець зайняв вертикальне положення. Це відповідає часу, який потрібен для того, щоб наживка сягнула дна. Окрім цього, треба визначити початкове положення поплавця на воді, коли наживка на гачку. Знати такі особливості важливо. Адже кожна найменша зміна положення поплавця або затримка при зайнятті ним вертикального положення будуть сигналом до підсікання.
Після закидання тісто поступово розмивається у воді тим швидше, чим сильніша течія. Саме тому розмір наживки, начепленої на гачок, має відповідати швидкості течії – завбільшки з лісовий горіх у разі сильної течії або з пшеничне зерно – у стоячій воді.
Рецептів тіста існує чимало – тут кожен рибалка має простір для експериментів. Ось один з рецептів.
У чистий посуд насипати пшеничного борошна, додати води і добре вимішати; можна додати ложечку цукру або анісові краплі або один-два зубці розтертого часнику. На риболовлю слід брати тісто, приготоване за одним-двома будь-якими, але перевіреними рецептами.
Тісто можна зберігати кілька днів. Для цього його потрібно загорнути в чисту тканину, зволожену олією, та покласти у гкрметичний посуд. Щодня тісто слід легко розминати, а якщо твсто почне підсихати, додати до нього кілька крапель олії.
0 коментарів